Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν – Προσευχή και νηστεία




Ο Ελληνισμός είναι γεμάτος ήρωες, μάρτυρες και άγιους. Απλούς ανθρώπους, γνήσιους Έλληνες, που είχαν πίστη και ιδανικά μέχρι θανάτου. Ανθρώπους που ήξεραν απ’ την αρχή το μέλλον τους κι’ όμως το ακολούθησαν, χωρίς να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν ή να το κάνουν πιο ήπιο ή λιγότερο καταστροφικό. Δεν ήθελαν ζωή με εκπτώσεις. Δεν ήθελαν ζωή υποδουλωμένη σε άλλους, σε πάθη, σε καλοπέραση, σε χρήμα, σε τύψεις. Δεν ήθελαν ζωή χωρίς ελευθερία στο πνεύμα και στη ψυχή.

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε στιγμές εσχάτης προδοσίας. Παραδοθήκαμε ‘αμαχητί’ σε μια χούφτα ευρώ. Θυσιάσαμε κάποια πράγματα, κάποιους ανθρώπους, κάποια ιδανικά, κάποιες αρχές για να μην τα χάσουμε όλα, χάνοντας ταυτότητα, ιδανικά, ψυχή. Σ’ αντιστάθμισμα θα μπορούμε να ζήσουμε άνετα κάποιοι, δύσκολα οι πλείστοι, ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο, διατηρώντας το κατεστημένο και το κεκτημένο του τελευταίου αιώνα. Να εξευτελίζεσαι αφήνοντας ολόκληρο το είναι σου στα χέρια των άλλων, ελπίζοντας πως θα σε μεταχειριστούν καλά κι’ ευχόμενος πως σύντομα θα είναι όλα καλύτερα. Και για να σε παραπλανήσουν, διορίζουν ποινικούς ανακριτές, βρίσκοντας απ’ την αρχή τους αποδιοπομπαίους τράγους που θα ενοχοποιήσουν και θα τιμωρήσουν για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή και να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα για απονομή δικαιοσύνης, αφήνοντας αναπάντητα ένα σωρό ερωτήματα και φυσικά ατιμώρητους τους πραγματικούς ενόχους.

Είχα και γω λύσεις για την κρίση. Όπως ένα σωρό άλλοι υποθέτω. Αλλά κανείς δεν τις έλαβε υπ’ όψιν. Δεν ήταν προς το συμφέρον τους. Αν και τραπεζικός υπάλληλος εδώ και χρόνια, είμαι και φοιτητής δημοσιογραφίας, διά αλληλογραφίας. Κι’ όμως, οι πλείστες επιστολές που έστειλα σ’ εφημερίδες διαγράφηκαν απ’ τη λίστα των e-mails χωρίς να διαβαστούν καν. Και θέλω να ξέρω ποιοι Κύπριοι, φυσικά πρόσωπα και μη, μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό τα τελευταία 4 χρόνια, θέλω να ξέρω ποιοι Κύπριοι, φυσικά πρόσωπα και μη, μετέφεραν λεφτά απ’ τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου τους τελευταίους 18 μήνες, θέλω να ξέρω γιατί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δουλεύει με τρόπο που καταστρέφει τις δυο τράπεζες και την οικονομία της Κύπρου, και μάλιστα που φαίνεται σαν οργανωμένο σχέδιο, θέλω να ξέρω όλα αυτά που είχαν συμφωνηθεί για το μνημόνιο με την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ήταν καταγραμμένα για να μπουν στο μνημόνιο όταν θ’ αναλάμβανε η νέα κυβέρνηση, θέλω να ξέρω γιατί η νέα κυβέρνηση προτίμησε να είμαστε φτωχοί και υπόδουλοι στην Ευρώπη αντί φτωχοί και ελεύθεροι…

Κάποιος μπορεί να πει πως έχω πολλές απορίες σαν μικρό παιδί. Και δεν το αρνούμαι, αν αυτό είναι το τίμημα του να’ μαι όσο πιο σωστός Έλληνας και Χριστιανός μπορώ να είμαι. Κάποιος άλλος μπορεί να πει πως αν δεν ήμασταν πιστοί στις αρχές στα ιδανικά μας και στο Θεό θα’ μασταν πλούσιοι και δυνατοί όπως οι γερμανοί ή οι αμερικάνοι. Κι’ ας μας μισούσαν όλοι. Ο καθ’ ένας μπορεί να πει ότι θέλει. Η πραγματικότητα είναι πως στο τέλος όλους περιμένει το ίδιο πράγμα. Δυο μέτρα χώμα. Και ο Ελληνισμός επέζησε και δοξάστηκε επειδή δεν ενδιέφερε κανένα το πώς θα ζήσει μέχρι εκείνη την στιγμή. Όλους τους ενδιέφερε το τι θα κάνουν για να ζουν μετά απ’ εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και ο Ελληνισμός είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού. Γιατί είναι ο μόνος λαός που έχει ιδανικά, αρχές και αθάνατη ψυχή. Γι’ αυτό και δε λογίζεται Έλληνας που δεν είναι Χριστιανός. Και δε λογίζεται Έλληνας που ανέχεται να τον αδικούν και να τον εξευτελίζουν για να ζήσει καλά τώρα. Μόνο για να ζήσει μετά, να ζήσει αιώνια.

Λυπάμαι που σαν Έλληνας ζω και γω ανάμεσα σ’ ανθέλληνες που οικειοποιήθηκαν την ταυτότητα του Έλληνα για ίδιο συμφέρον. Και είμαστε πολλοί. Κι’ είναι καιρός ν’ αποτινάξουμε το ζυγό των ανθελλήνων, των προδοτών, από πάνω μας. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στις αρχές μας, στα ιδανικά μας, στον πολιτισμό μας, στο Θεό. Πριν χάσουμε τη ψυχή μας. Γιατί αυτό δεν θα μας το συγχωρήσει κανείς. Ούτε εμείς στον εαυτό μας. Και η αιωνιότητα είναι πολύ μεγάλη για να το αντέξουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: