Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν-Σχέδιο Σωτηρίας




Αφού όλοι λένε και μια ιδέα για τη σωτηρία της Κύπρου, μιας και τώρα μόνο ο Θεός κι’ η Παναγιά μπορούν να μας σώσουν αλλά ούτε ένα κεράκι δεν ανάβουμε και να τους παρακαλέσουμε γι’ αυτό, κι’ αφού όλοι έγιναν ειδικοί κι’ υπεύθυνοι, αποφάσισα να καταθέσω και γω το δικό μου σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου, το οποίο μπορεί να εφαρμόσει κι’ η μητέρα Ελλάδα που φαίνεται πως μπήκε στο γηροκομείο και δεν την φτάνει ούτε η σύνταξή της για να δώσει έστω και λίγα ψίχουλα στην κόρη της που της τά’ φαγε με δόλιο τρόπο με το κούρεμα του χρέους.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Θέλουμε, με βάση τα σενάρια της Pimco ή πώς τη λένε, περίπου 17 δις σε μια περίοδο 5 χρόνων. Όλοι επίσης λένε με σιγουριά πως οι Κύπριοι καταθέτες έχουν κατατεθειμένα σε Κυπριακές τράπεζες πέραν των 40 δις. Εκδίδοντας λοιπόν ένα δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 6 τοις εκατό, πληρωτέο ανά 6μηνο, με πρώτη καταβολή τόκου σε 5 χρόνια και με εξόφλησή του με το 130 τοις εκατό της αξίας του κατά τη λήξη του ή δυνατότητα ανταλλαγής του μ’ ένα άλλο πενταετές με το ίδιο επιτόκιο και την ίδια αξία αποπληρωμής, με υποχρεωτική δέσμευση του 50 τοις εκατόν των καταθέσεων προθεσμίας των Κυπρίων και με βεβαίωση πως σε περίπτωση ανάγκης, όπως ιατρικούς λόγους ή λόγους σπουδών παιδιών, που δεν θα αρκέσουν οι υφιστάμενες καταθέσεις τους θα τους επιστραφεί μέρος ή όλου του ποσού με τον τόκο που θα έπαιρναν αν έμενε στην κατοχή τους όλο αυτόν τον καιρό, είμαι σίγουρος πως όλοι θα δέχονταν με χαρά, και δεν θα είχαμε πλέον ανάγκη ούτε Τρόικες ούτε Ρωσίες, αν φυσικά υφίσταντο κάποιες προϋποθέσεις.

Βλέπεις, για να δεχθεί ο λαός αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη. Πώς μπορεί να εμπιστευτεί ένα κράτος κι’ ένα σύστημα που μέσα σε 5 χρόνια μας πτώχευσε, μέσα σε 15 μέρες αναίρεσε όλες τις υποσχέσεις που έδωσε, μας κοροϊδεύει μειώνοντας τους μισθούς της κυβέρνησης κατά 25 τοις εκατό ενώ δεν έχει μία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις κι’ άλλα πολλά τέτοια που βαριέμαι να παραθέσω τέτοια ώρα. Τι μπορεί να κάνει για να αποκτήσει εμπιστοσύνη? Να βγει ο πρόεδρος και να πει πως δεν θα ξαναπληρωθεί ο ίδιος, οι υπουργοί του κι’ οι βουλευτές μέχρι να σταθεί στα πόδια του ο τόπος. Πως όλες οι συντάξεις θα εξισωθούν στο ποσό των 750 ευρώ, όλοι οι μισθοί του δημοσίου θα έχουν μόνο 5 τοις εκατό ποσοστιαία διαφορά ανά κλίμακα, θα καταργηθεί η ΑΤΑ, θα καταργηθεί ο φόρος εισοδήματος και θα αντικατασταθεί με κλιμακωτό ΦΠΑ ανάλογα της αναγκαιότητας και της πολυτέλειας του είδους, θα μπει τέλος 1 τοις χιλίοις για κάθε συναλλαγή εκροής κεφαλαίου στο εξωτερικό και θα ανέβει από 15 τοις εκατό στο 20 τοις εκατό η αποκοπή απ’ τους κερδισμένους τόκους των καταθέσεων. Αλλά το κυριότερο, θα βρει ΟΛΟΥΣ που μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό τα τελευταία 4 χρόνια συνολικού ποσού πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ κι’ αυτούς θα τους εξαναγκάσει να τα φέρουν πίσω και να τους δεσμεύσει ΟΛΕΣ τις καταθέσεις τους μ’ αντάλλαγμα το πιο πάνω ομόλογο.

Τρελό? Μπορεί. Αλλά βαρέθηκα να τους βλέπω εδώ και τόοοσα χρόνια να δείχνουν πως κάνουν ένα σωρό πράγματα αλλά τελικά να πηγαίνουμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η ώρα είναι τώρα. Και το σχέδιο αυτό. Αλλιώς τους βλέπω του χρόνου δήθεν πάλι να κουράζονται για να μας σώσουν κατηγορώντας την Τρόικα, τη Ρωσία και την Αμερική. Αν υπάρχουμε φυσικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: