Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κούλουμα...



Όσο κι'αν μ'αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, μ'αρέσει κι'η παράδοση. Μ'αρέσει γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, οι Απόκριες, η Καθαρά Δευτέρα - Κούλουμα να τα περνώ οικογενειακά. Κυριακή μεσημέρι το συνηθισμένο πάρτυ, ή και Κυριακή βράδυ, δε με χαλά, με σούβλες (αρνάκι, κατσικάκι, κοτοπουλάκι, γουρουνάκι), κουπέπια (ντολμαδάκια με κιμά), παραγεμιστά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, κρεμμύδια), αφέλια (χοιρινό με κρασί και κολίανδρο), τταβά - με δύο 'τ' - ή αλλοιώς στιφάδο (κουνέλι ή λαγό ή αρνάκι ή βοδινό με κρεμμύδια και ανάλογα με την περιοχή ή/και πατάτες ή/και ρύζι ή/και λαχανικά), συκωταριά στο τηγάνι με ελαιόλαδο και κρεμμύδι, αγρέλια, τουτέστιν σπαράγγια, με τ'αυγά, μανιτάρια, λουκάνικα, χαλούμι στα κάρβουνα, μακαρόνια του φούρνου, δηλαδή παστίτσιο κλπ κλπ κλπ (τώρα ξέρετε γιατί είμαι 144 κιλά με πίεση, χοληστερόλη και ζάχαρο). Και σίγουρα το απόγευμα της Κυριακής στη Λεμεσό για την καθιερωμένη καρναβαλίστικη παρέλαση, κάποτε και το βράδυ για το πάρτυ στην πλατεία του κάστρου και τις 'πελλόμασκες' (πελλός ίσον τρελλός). Και τη Δευτέρα στους αγρούς ή στο περβόλι του κουνιάδου - πεθερού παρέα με τις ανηψιές της γυναίκας μου, από 2 μέχρι 19 ετών, με τα μανιτάρια, τ'αγρέλια και τα μαλάκια στα κάρβουνα, ταχίνι, ταραμάς, σαλατικά, κρασάκι, καμιά κιθάρα για κανά τραγουδάκι, πέταγμα χαρταετού και διάφορα άλλα.

Ελάχιστες φορές πέρασα αυτές τις μέρες μακρυά. Μια φορά πέρασα Απόκρεω το μεσημέρι στη Θήβα και το βράδυ στην Αράχωβα και Κούλουμα στο Γαλαξείδι, με τ'αλευρομουντζώματα (το συστήνω ανεπιφύλακτα). Άλλη φορά πέρασα Απόκρεω στην Πάτρα, Κούλουμα στην Πάτρα, Αίγιο, Ρίο, Αντίρριο, μια άλλη γραφική πόλη εκεί κοντά, που δεν θυμάμαι τ'όνομα αλλά έχει και Πανεπιστήμιο, ίσως Ναύπακτο αλλά ξέχασα να ρωτήσω τη Μαργαρίτα τη Δρούτσα να μου το επιβεβαιώσει, και μετά έφυγα για Καλάβρυτα (επίσης τα συστήνω ανεπιφύλακτα, ειδικά καθημερινές που είναι μαγευτικά). Μέσα στα σχέδια είναι Πάσχα σε διάφορα νησιά όπως Κέρκυρα, Καρναβάλι στη Βενετία αλλά και στο Ρίο (εκεί θα πάω μάλλον μόνος), Χριστούγεννα στη Βιέννη κλπ.

Αυτό το τριήμερο θα το περάσουμε παραθαλάσσια, με τους συναδέλφους και της συνεδέλφισσες της γυναίκας μου, παλιούς, νέους και μελλοντικούς, μετά συζύγων, ένεκα μιας επικείμενης συγχώνευσης μ'άλλη εταιρεία. Δεν ξέρω αν θα τους ξεφύγουμε για να πάμε στην παρέλαση στη Λεμεσό, ούτε αν θα πετάξουμε χαρταετό την Δευτέρα, μιας και όχι μόνο όλα τα γεύματα θα είναι στο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα (λογικά τη Δευτέρα θα είναι υπαίθρια) αλλά και επειδή, ενώ ο Μάρτης μας μπήκε με 23άρια και 25άρια, η τέλεια Άνοιξη, αν και δεν βρήκα καιρό να πάρω την Κόρα περίπατο, τη μηχανή μου εννοώ, εντούτοις μας προειδοποίησαν για απότομη πτώση της θερμοκρασίας και βροχές και καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος, στα βουνά μας δηλαδή.

Σίγουρα για να περάσεις ωραία δεν έχει σημασία ο καιρός. Έχει σημασία η διάθεσή σου. Και πάντα, ή έστω σχεδόν πάντα, έχω διάθεση για να περάσω ωραία. Και διάθεση για παιχνίδια, κάτι που ενισχύεται απ'το παιχνιδιάρικο του πιθηκογορίλλα ζωδίου μου στο κινέζικο ωροσκόπιο (αν δεν γελάσατε εδώ μάλλον δεν είστε σ'ευχάριστη διάθεση). Αλλά ξύπνησα σήμερα και άρχισα τις δουλειές. Άπλωσα σεντόνια για να μην μείνουν μέχρι τη Δευτέρα, πότισα ανθώνες και γλάστρες, το γκαζόν, μόλις κατέβασα το φαγητό απ'τη φωτιά, έστρωσα τραπέζι και τώρα θα πάω να ετοιμάσω το αυτοκίνητο, δηλαδή έλεγχο νερού υαλοκαθαριστήρων και πίεσης ελαστικών, καθάρισμα εσωτερικών τζαμιών (είναι καθαρά απλά καθιερωμένη δουλειά πριν από ταξίδι διημέρου). Καύσιμα και πλύσιμο έγινε χθες τ'απόγευμα. Ετοιμασία βαλίτσας είναι δουλειά της γυναίκας μου, πάντα. Αλλά τελικά, εκτός από τέλειος εραστής, είμαι και τέλειος σύζυγος. Γι'αυτό φαίνεται είμαι περιζήτητος στον γυναικείο πληθυσμό (εδώ λογικά θα πρέπει να απλώσετε στο γέλιο, ακόμα και να κατουρηθείτε).

Δεν ξέρω πότε θα τα πούμε. Δευτέρα έχει 'Νησί', Τρίτη 'Λαζό', Πέμπτη έξοδο με φίλους για τσιμπούσι (άρα ξέρεις) κλπ. Μέχρι να τα πούμε (ακόμα και Δευτέρα αν έρθω γρήγορα σπίτι), σας εύχομαι καλό τριήμερο, Απόκριες και Κούλουμα, και σας αφήνω με πολλά φιλιά (όπου θέλω, εννοείται). Και χαμόγελα. Πολλά! : )

2 σχόλια:

Raindrops είπε...

polu parastatiki perigrafi!
kala na perasete!!!
xx

Emperor είπε...

Καλησπέρα Raindrops. Ναι, περάσαμε πολύ ωραία αλλά δεν ένοιωσα Σήκωσες, Αποκριά και Καθαρή Δευτέρα με κόψιμο της μούττης. Ξέρεις εσύ. Φιλιά! :)