Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ω Μαρία, Γιώτα, Πάνυ, Μαίρη, Δέσποινα...



15 Αυγούστου... Τι γιορτάζουμε σήμερα? Τις Μαρίες μ'όλες τις παραλλαγές του ονόματος, τις Παναγιώτες μ'όλες τις παραλλαγές του ονόματος και τις Δέσποινες, μ'όλες τις παραλλαγές του ονόματος. Και τις ανδρικές εκδοχές των ονομάτων και των παραλλαγών. Να ζήσετε λοιπόν, Χρόνια Πολλά! Και δεν σας το κρύβω, σας ζηλεύω και λίγο που ενώ έχετε ένα τόσο συνηθισμένο όνομα εντούτοις κανείς δεν σας ξεχνά και έχετε και την πολυτέλεια να διαλέγετε πότε θα γιορτάσετε.

Όμως σήμερα γιορτάζουμε και κάτι πολύ πιο σημαντικό από κάθε Όνομα και τον/την φέροντα/ουσα αυτό. Την Κοίμησι της Θεοτόκου. Μεγάλη γιορτή. Όπως όλες οι γιορτές στη Χριστιανοσύνη, απλά αυτή ακόμα πιο μεγάλη. Σκεφτήκατε ποτέ πως τους πλείστους Άγιους τους τιμούμε τη μέρα που κοιμήθηκαν και αναχώρησαν για τα επουράνια, κι'όχι τη μέρα που γεννήθηκαν, όπως κάνουμε εμείς? Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που τιμούμε και τη γέννησή τους, λίγο περισσότερων εξαιρέσεων που τιμούμε κάποια μεγάλα τους θαύματα και φυσικά των δύο προφήτων, Ηλία (όλοι τον ξέρουμε) και Ενώχ (λίγοι υποθέτω τον ξέρουν) που δεν πέθαναν ακόμα. Εν πάσει περιπτώσει, καθόλου τυχαίο που μια γυναίκα, μια συγκεκριμένη γυναίκα κατέχει τόσο εξέχουσα θέση στην Εκκλησία, κι'ας κατηγορούν την εκκλησία για διακρίσεις μεταξύ φύλων. Σκεφτείτε απλά πως ήταν άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη, άχραντη, αγνή παρθένος. Ήταν αναμάρτητη. Γι'αυτό και επιλέγηκε για να έρθει μέσω της ο Θεός στον κόσμο. Γι'αυτό και το νά'σαι μητέρα, προνόμιο αποκλειστικά γυναικών, είναι το μεγαλύτερο δώρο και η μεγαλύτερη τιμή για μια γυναίκα. Και καθόλου τυχαίο που λαοί όπως οι Μεξικάνοι, που είχαν πολύ ψηλά και δόξαζαν και τιμούσαν τη γυναίκα και τη μητέρα, έγιναν Χριστιανοί καθαρά λόγω της Παναγίας.

Και σήμερα τιμούμε και την επέτειο της βύθισης του Καταδρομικού 'Έλλη' από τους Ιταλούς. Το θυμάστε (αν το μάθατε ποτέ φυσικά).

Χρόνια Πολλά λοιπόν στους/στις εορτάζοντες, στους υπόλοιπους από μας, στην Ελλάδα μας, στον Ελληνισμό. Είθε η Παναγιά να μας φυλάει (φτάνει και μεις να φυλάμε λίγο τον εαυτό μας).

Φιλιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: