Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Περί δασκάλων και άλλων δεινών



Μου είπε μια φίλη να γράψω 'εγώ που τα γράφω ωραία δήθεν' πως οι δάσκαλοι όχι μόνον δουλεύουν πάρτ τάΪμ αφού μόνο τις 5 απ'τις 8 ώρες του οκταώρου τις δουλεύουν στην δουλειά και τις υπόλοιπες 3 στο σπίτι, αλλά ακόμα και τις 3, για τις οποίες ήδη πληρώνονται από μας, ανεξαρτήτως αν έχουμε παιδιά ή όχι ή αν τελειώσαν το σχολείο ή όχι, συν ακόμα κάποιες ώρες, τις οποίες διεκδικούν τώρα απ'ότι κατάλαβαν για να τις πληρώνονται, τις πληρώνονται κι'απ'τους γονείς αφού κάνουν ιδιαίτερα. Εύκολα λοιπόν κάποιος μπορεί να πει πως επίτηδες αφήνουν τα παιδιά τούβλα στο σχολείο για να τους υποχρεώνουν να κάνουν ιδιαίτερα. Κι'επειδή κακά τα ψέματα κανείς γονεύς (που το βρήκα αυτό ο άτιμος) δεν δέχεται το παιδί του να είναι τούβλο αφού τότε θα σήμαινε πως κι'αυτός ή πηλός θά'ναι ή τουβλοποιείον, άσε που σίγουρα είναι γιατί δε νομίζω τα μαθήματα του δημοτικού να μην μπορούσαν να τους τα διδάξουν οι ίδιοι, αφού για να πιάσεις μια δουλειά στην τράπεζα, στο δημόσιο και παντού βασικά θά'πρεπε τουλάχιστο να τελειώσεις το λύκειο άρα πέρασες απ'το δημοτικό, πληρώνουν τους δασκάλους (και τους καθηγητές εννοείτε) που δε μπορούν να διδάξουν τα παιδιά τους στο σχολείο να τους διδάξουν στο σπίτι.
Λοιπόν τά'γραψα. Εγώ όμως συμπληρώνω 2 πράγματα. Όταν ήμουνα υπάλληλος σ'ένα σωρό υπεύθυνους (αφού άμα είσαι σε μια ιεραρχική δουλειά όλοι οι αποπάνω σου είναι υπεύθυνοί σου) πάντα έλεγα πως αν κάποιος δεν φτάνει την δουλειά του τότε αυτό σημαίνει πως είτε η δουλειά είναι πολλή για ένα άτομο είτε αυτός είναι λίγος για τη δουλειά. Δεν σημαίνει κατ'ανάγκη το ένα ή το άλλο αν δεν είσαι σίγουρος πως η δουλειά αντιστοιχεί σ'ένα άτομο, κάτι που ποτέ δε μπορείς να ξέρεις αφού αυτοί που τ'αποφασίζουν αυτό και κατανέμουν την δουλειά συνήθως δεν την ξέρουν ούτε την έχουν κάνει ποτέ. Αλλά ακόμα κι'αν αυτό δεν ίσχυε, το ότι κάποιος δεν κάνει για μια δουλειά δεν σημαίνει πως δεν κάνει για άλλη. Άσε που αρκετοί δεν κάνουν για καμιά αλλά συνήθως αυτοί είναι που είναι στις πιο ψηλές θέσεις. Οπότε αν δεν φτάνουν την δουλειά τους οι δάσκαλοι και λοιποί, τότε να μειωθεί ο μισθός όλων στον κατώτατο χαμηλό (επειδή ο μισθός που πληρώνονται είναι για όλη τη δουλειά κι'όχι για τη μισή) και να προσληφθούν κι'άλλοι για να την προλαβαίνουν. Και οι δάσκαλοι (και καθηγητές κλπ) να πληρώνονται κάθε Ιούλη που θα βγαίνουν τ'αποτελέσματα των εξετάσεων, ανάλογα με το ποσοστό των επιτυχόντων, όχι στα πανεπιστήμια αλλά στις εξετάσεις της ύλης της χρονιάς.
Όσο για το δεύτερο, επειδή έκανα και ένα φεγγάρι χλωμό και εκλειπτικό σε συντεχνία, κακά τα ψέματα, οι συντεχνίες προωθούν το δικό τους καλό κι'όχι των μελών τους. Επειδή οι περισσότεροι που ανήκουν σ'αυτές, όπως καλή ώρα τώρα οι δάσκαλοι ή πριν λίγο καιρό οι συνεργατικοί υπάλληλοι και πάει λέγοντας, είναι είτε αθώοι είτε αρνιά οπότε ούτε οι κατηγορίες μας τους αξίζουν, ούτε η αντιπάθειά μας. Αλλά δυστυχώς όταν είσαι αρνί ακολουθείς τον τράγο, είτε για καλό είτε για κακό σου. Και όσο τρως επειδή όλα βαίνουν αισίως τότε δεν έχει πρόβλημα. Αλλά μια φορά αντί στη στάνη πας στο σφαγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: