Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Προπέτασμα καπνού...



''προπέτασμα το [propétazma] Ο49 : 1. (στρατ.) φυσικό ή τεχνητό αντικείμενο που προφυλάσσει έναν ή περισσότερους στρατιώτες από την παρατήρηση ή από τα πυρά του εχθρού: ~ καπνού, νέφος που σχηματίζεται με καπνογόνα μέσα για την απόκρυψη ενός στρατιωτικού τμήματος από την παρατήρηση του εχθρού και ως ΦΡ, για ενέργειες που αποσκοπούν στην απόκρυψη της πραγματικότητας. 2α. καθετί που μεσολαβεί και εμποδίζει κπ. να δει αυτά που βρίσκονται από πίσω. β. (μτφ.) για κτ. που αποσκοπεί στην απόκρυψη της πραγματικότητας.
[λόγ. < ελνστ. προπέτασμα `κουρτίνα΄ σημδ. γαλλ. rideau (de fumée)]''

Το έγκλημα είναι προσχεδιασμένο. Ίσως εδώ και αιώνες, ίσως εδώ και χρόνια. Και το έγκλημα δεν είναι η μείωση των συντάξεων, ή η οικονομική κρίση, ή η λίγη ποσότητα φυσικού αερίου. Αυτά είναι το μέσο για την επιτυχή διάπραξη του εγκλήματος. Μας κτυπάνε εκεί που δώσαμε σημασία για να στρέψουν την προσοχή μας αλλού και να πετύχουν το τελειωτικό κτύπημα εκεί που πάψαμε να δίνουμε σημασία εδώ και καιρό. Και κάθε φορά που σκεφτόμαστε ότι πήραμε λάθος δρόμο και αναζητούμε το δρόμο της επιστροφής μας παραπλανούν κεντρίζοντας το υποτιθέμενο αίσθημα δικαιοσύνης μας, ταίζοντας στην ουσία το τέρας της εκδίκησης.

Ξαφνικά, λόγω δήθεν της δολοφονίας του Παύλου, ανακάλυψαν την εγκληματικότητα της Χρυσής Αυγής. Ξαφνικά, λόγω δήθεν της σύλληψης ενός επιχειρηματία, ανακάλυψαν την οικονομική απάτη που διεπράχθη εις βάρος της Α.ΤΗ.Κ. από στελέχη του Α.Κ.Ε.Λ. Και ο λαός χαίρεται που κάποιοι θα πληρώσουν, κάποιοι θα καταδικασθούν. Δημόσιο αίσθημα δικαιοσύνης. Ψυχολογία του όχλου. Δημόσιο αίσθημα εκδίκησης. Ο λαός διψά για αίμα. Ας του δώσουμε λίγο να μας αφήσει ήσυχους να τελειώσουμε το έργο μας. Σαν ένα νέο κολοσσαίο, ρίχνουμε στην αρένα στοχευμένους μονομάχους, εγκληματίες παράγωγα της ίδιας κοινωνίας, άτυχους αφού είναι στη θέση που θά'πρεπε νά'μασταν εμείς. Και μεις τυχεροί που είμαστε τα λιοντάρια. Κι'ο λαός να βλέπει και να χαίρεται. Και να ξεχνά.

Οι εγκληματίες είναι παιδιά δικά μας. Είναι εκεί επειδή εμείς ανεχτήκαμε και δεχτήκαμε την ανέλιξή τους και την εξέλιξή τους, αφού μας βόλευε. Είναι εκεί επειδή δεν έτυχε ή δεν πέτυχε η προσπάθειά μας να είμαστε στη θέση τους χθες. Και ζητάμε εκδίκηση όχι για τα εγκλήματα που έκαναν. Ζητάμε εκδίκηση για τα εγκλήματα που έκαναν χωρίς να επωφεληθούμε, ζητάμε εκδίκδηση για να γλυτώσουμε απ'τις ερινύες και την ενοχή του ηθικού αυτουργού που είμαστε εμείς.

Το κατεστημένο είναι εδώ κι'είμαστε εμείς. Το έγκλημα το διαπράττουμε εμείς. Οι ηγέτες μας είναι το ίδιο ένοχοι, εγκληματίες κι'ανήθικοι όσο κι'εμείς. Κι'αν μας ξεπουλήσουν πίστη, πατρίδα κι'οικογένειες, γιατί αυτός είναι ο στόχος, ας μην παραπονεθούμε. Οι προδότες είμαστε εμείς.

Τα χειρότερα έπονται. Όσο αίμα κι'αν χυθεί τώρα δε φτάνει. Το τέρας ζητά το δικό μας. Ή την ψυχή μας. Η επιλογή δική μας...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013